kosmetykiwsieci.pl

kosmetykiwsieci – uroda, dieta, moda, zakupy

najzdrowsze warzywa
Lifestyle

Które warzywa są najzdrowsze przy dolegliwościach brzusznych

W zależności od tego, z jakim schorzeniem się borykamy w naszym organizmie, inne warzywo uznamy za najzdrowsze. Zatem gdy mamy tendencję do owrzodzeń jamy żołądka, wybierzemy kapustę i brokuła.

Jakie najzdrowsze warzywa będą służyć przy grypie?

Gdy dopadła nas sezonowa grypa lub przeziębienie, warto byłoby wykorzystać naturalne leczenie choroby. Do tego celu będą idealne warzywa kiszone. Najpopularniejsze to kiszone ogórki i kapusta.

Jednak jest znacznie więcej warzyw, które można kisić i spożywać. To marchew, burak, dynia itp. Należy pamiętać, zwłaszcza gdy staramy się ratować swoje zdrowie sokiem buraczanym, by pochodził on z ekologicznej uprawy.

Burak zarówno czerwony, jak i pastewny, czy cukrowy jest idealnym wyciągaczem z gleby wszystkich składników, jakie tam są. I niestety to także środki dla człowieka trujące. Buraki w sposób szczególny pochłaniają do swych bulw trujące substancje.

Zamiast więc pomóc, mogłyby zaszkodzić. Należy zauważyć, iż warzywa z najzdrowszych upraw zawsze będą ratować nam zdrowie i utrzymywać przy nim.

Co dobrego zawierają kiszone warzywa?

Kiszone warzywa zawierają przede wszystkim witaminę C, która jest niezbędna nie tylko do obrony przed infekcjami. Ma ona zbawienny wpływ na rozrzedzenie krwi. W połączeniu z innymi witaminami i minerałami utrzymuje kości w dobrym stanie.

Dzięki kiszonkom i soku z kiszonek możemy cieszyć się zdrowym uzębieniem i dziąsłami. Mocnymi kośćmi i „końskim zdrowiem”. W grę wchodzą tu bowiem także liczne witaminy z ogólnej grupy B.

Dotychczas uważano, iż witaminę B12 można pozyskać wyłącznie z produktów zwierzęcych, głównie z wątroby. Obecnie wiadomo już, iż ta niezbędna witamina jest obecna w kiszonkach. Dzięki temu weganie i wegetarianie oraz witarianie mogą być spokojni o jej podaż bez ingerencji w życie zwierząt.

Jakie najzdrowsze pokarmy z warzyw wybrać?

Tutaj możemy kierować się swoimi upodobaniami. Warto zawsze spożywać warzywa. Do każdego obiadu jako dodatek albo główne danie. Bardzo ważne jest, aby tych warzyw na talerzu było jak najwięcej. Głównie marchew, kapusta, buraki, pietruszka, seler.

Można je spożywać w różnej postaci. Przetworzonej lub surowej bądź suszonej. Szczególnie zaleca się spożywanie warzyw surowych i kiszonych, a także suszonych. W takiej bowiem postaci mają one jak najwięcej witamin, które bezapelacyjnie ulatniają się podczas obróbki termicznej.

Ciekawym warzywem jest marchew, która dzięki obróbce termicznej ma więcej składników walczących z nowotworami. Zatem z powyższego wynika, iż należy stosować warzywa w różnej postaci. Ważne, by zawsze o nich pamiętać przynajmniej podczas obiadu.

Przeczytaj więcej na rzeczyznatury.pl